Årets macka – gjord av rökt renkött

Vinnare av Mack-SMVinnaren av Mack-SM 2012 blev 22-åriga Sarah Wennström, Gällivare, med sin mästerliga macka ”Rendröm”. På det vita surdegsbrödet tronade gravat och rökt renkött tillsammans med philadelphiaost smaksatt med wasabi, röd mangold, marmelad med äpple, ingefära och vanilj förutom inlagda morötter och ärtskott. Vi säger grattis!

Finalen på Mack-SM hölls igår på mässan Mitt kök på Stockholmsmässan med åtta finalister. Ytterligare tre andra finalister hade även de valt rökta produkter på sina mackor: varmrökt lax, kallrökt kalkon och rökt röding.

Syftet med tävligen som nu är inne på sitt tionde år, är att ta fram en macka som var både god, nyttig, mättande och lätt att ta med sig, berättade vd Martin Lundell för branchorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Den skulle dessutom vara lite roligare än en köttbullsmacka.

Ingredienser bröd:
2200 g kallt vatten
4000 g bagerivetemjöl, iskallt
900 g vit surdeg
100 g socker
75 g jäst
140 g salt

Fyllning:
10 g Norrgott
15 g färskostkräm
Äpple och ingefärsmarmelad
5 g röd mangold, sköljd
50 g rökt och gravat renkött
Syltade morötter
7 g ärtskott, sköljd

Gör så här:
Dag 1: Kör vatten, bagerivetemjöl, surdeg, socker och jäst i cirka tio minuter i en degblandare långsamt, tillsätt saltet och kör cirka fyra minuter snabbare. Se till så att det verkligen är blandat. Ta upp degen och dela den i 150-gramsbitar. Rundriv och forma till önskad form. Låt vila i kyl över natten.

Dag 2: Ta fram bröder i rumstemperatur, jäs och baka av på 230 grader i cirka 14 minuter.
Färskostkräm: 100 g philadelphia och en halv tesked wasabi.
Äppel- och ingefärsmarmelad: 4-5 stycken grovt rivna Granny Smith-äpplen (400 g), 3,5 dl strösocker, 2 msk citronsaft, 2,5 dl vatten, 6 g färsk ingefära (riven) samt en halv vaniljstång.
Montera mackan!
(källa recept Aftonbladet)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.