Rök fläskfilé och gör mackornas macka!

Grundrecept Bradleyrökt fläskfilé
Här är ett recept om inspirationen skulle tryta när det gäller användning av ditt Bradley-skåp. Först ett grundrecept på hur du röker fläskfilé och sen hur du kan använda den på en matig Toasted Sandwich.

rökt fläskfilé

Fläskfilé ca 500 g
15 g salt
15 g råsocker

Ta en hel fläskfilé ca 500 g. Blanda saltet och sockret och gnugga in i köttets yta. Linda plastfilm hårt runt köttet och lägg i kylskåp i 48 timmar. Ta ut filén och skölj snabbt och torka torr. Sätt på Bradley rökskåpet på 40°C och fyll på med äpplebriketter. Rök på gallret, med dropp-plåten under, under en timme och öka sedan temperaturen till 80°C och fortsätt röka tills köttets innertemperatur nått 75°C. Låt filéen svalna, slå in i plast och kyl innan du skär upp i skivor.

Kungen av Toasted Sandwich?
Använd så din rökta fläskfilé och gör en brittisk Toasted Sandwich, här recept av brittiska matskribenten Sandra Tate.  Receptet har hon gett namnet ”Kungen av Toasted Sandwiches?” om än med ett ödmjukt frågetecken på slutet.

Toasted Sandwich rökt fläskfilé

Ingredienser för två
tunna skivor av rökt fläskfilé
1 mogen tomat (gärna bifftomat)
En handfull ruccola
4 skivor vitt surdegsbröd (lite lyxigare än vanligt vitt bröd)
1 tsk dijonsenap
1 msk majonnäs
salt, peppar

Gör så här:
Blanda senap och majonnäs. Skiva tomaten supertunt och krydda med salt och peppar. Skiva den rökta fläskfilén så tunt du kan och på diagonalen för större skivor. Rosta brödet lätt, bred med smör, och lägg sedan på rikligt med fyllning. Serveras på tallrik med en enkel sallad.

 

Det här inlägget postades i Fläsk, Rökrecept med sidorätt, Varmrökning. Bokmärk permalänken.