Rökt Butternutpumpa- & Fetaostsallad

butternut pumpaDen brittiska matskribenten Sandra Tate serverar oss en läcker sallad gjord på Bradleyrökt pumpa och fetaost! Butternutpumpa (Butternut squash) har gult skal och orange fruktkött, med en söt och nötig smak.

Hur mycket röksmak man vill ha på pumpan och osten är upp till var och en. Detta recept ger en lätt röksmak, vilket uppnåddes genom att kallröka i 40 minuter med körsbärsbriketter.

Skala pumpan, halvera den och ta bort kärnor och fibrer genom att skopa ut med en sked. Skär sedan fruktköttet i 2 cm kuber.
Klappa fetaosten torr med en handduk (det kan vara praktiskt att tärna osten först efter rökning – om den inte redan är tärnad).
Lägg upp pumpantärningarna och fetaosten på det finmaskiga telefongallret (finns att köpa som tillbehör, har maskstorlek på 11 mm x 11 mm).
Kallrök sedan efter behag, förslagsvis 40 minuter.

Rökt Butternutpumpa- & FetaostsalladIngredienser sallad
tärnad rökt butternutpumpa
olivolja
150 g fetaost
50 g ruccola
50 g rostade mixade frön
2 msk oliv olja
2 msk balsamvinäger
salt, peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 220°C.
Vänd den tärnade rökta pumpan i olivolja så att den täcks av ett tunt lager, krydda rejält med salt och peppar. Sprid ut över en bakplåt och rosta i ugnen i 20 minuter eller tills den fått färg och är mjuk när du känner med en sticka.
Lägg därefter pumpatärningarna i en skål och häll på en dressing med balsamvinäger och olivolja. Blanda i ruccolan och fetaost och stö över de rostade fröna. Servera på en gång, gärna tillsammans med varmt, knaprigt bröd.

Det här inlägget postades i Grönsaker, Kallrökning, ost. Bokmärk permalänken.